Top Artists | Agency

Избери артист

Акустична версия

“Акустична версия” е основана в 1985г. от двама от най-талантливите изпълнители, композитори и експерти по музика в България – пианиста Антони Дончев и барабаниста Христо Йоцов.

Oще от самото начало дуета е приет добре и от публиката и от критиката. В една немска публикация се казва буквално: “Акустична версия представя звучене с най-високо качество и прецизност, както и структура за импровизиране, която не би могла да бъде по-добре балансирана, отколкото е.”

От създаването си преди 25г. групата работи с много български и чуждестранни музиканти-басистите Пламен Жечев и Петър Славов, Веселин Веселинов-Еко, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Анди Скофийлд, Томи Смит, Алексия, Райнер Винтершлаген, Бени Моупин и много други.

Групата печели първи награди на двата най-престижни конкурса в Европа за джаз: в Хоеилаарт, Белгия в 1985 и Леверкузен, Германия, където Антони и Христо са удостоени със званието “Джаз артисти за 1986г”.

Едно нещо е сигурно: не е възможно да се даде точно определение на стила на “Акустична версия”. В някои публикации го определят като “камерен”, в други – като “екпериментален съвременен  джаз”. Тези описания са точни само до известна степен, тъй като в композициите на формацията се включват твърде много елементи. В списанието на Европейската джаз асоциация - “Джаз форум” се казва: “Дончев и Йоцов успяват да разширят езика на джаза  до области, в които никой досега не е експериментирал.”
От самото си създаване групата е еталон и стимул за поколения млади български музиканти и посланик на българската култура по света. 

Антони Дончев – пиано
Христо Йоцов – барабани, вибрафон

Артисти

Всички артисти