Top Artists | Agency

Обратно в Новини

Магията на родопа в Зала 1на НДК

19/05/2017

Снощи Зала 1 на НДК се преобрази. На нейно място се появи Родопа планина и всички зрители вкупом усетихме мощта на българската музика.

И не случайно – Валя Балканска, Петър Янев и фолклорен ансамбъл „Родопа“ ни накараха да забравим разделенията в обществото и на всички ни очите се насълзиха.

Сюжетът на представлението „Невястата“ е по популярната и вече доскучалата легенда за родопската девойка, скочила от скала, за да остане вярна на любимия си и да не пристане на турския богаташ. Но ансамбълът успя да привлече вниманието ни и да не отклоним поглед и за секунда от случващото се на сцената, а то беше наистина магическо.

Танците и убийството на главния герой бяха изключително реалистично поднесени. Нямаше никакъв фалш и никакво съмнение за качествата на изпълнителите, които наистина бяха на световно ниво.

На сцената след тях се появи Петър Янев, който след няколко месеца навършва 50 години. Неговите гайди вече са пословични с това, че печелят нови и нови фенове на този позабравен инструмент. Янев заслужено може да бъде обявен за новатор в изпълненията на гайда.

След Янев – Валя Балканска излезе на сцената и накара всички ни да затаим дъх в очакване на нейното изпълнение. Преклонението пред таланта на тази певица се усещаше във въздуха. През януари тя отбеляза 75-годишен юбилей и това беше нейният подарък за почитателите й.

Чувстваш се зашеметен. Балканска и Янев са тандем, който размеква всяко сърце. След четвърт век сътрудничество двамата сякаш използват телепатия, за да комуникират по време на съвместните си участия. Без уговорки, без споглеждания – „Магията на Родопа“ завладя всички ни.

(mimo.bg)